Malcom

Malcom

mandag 20. juli 2009

Tjuvåsen

Malcom og meg på tur opp til Tjuvåsen=) Dette må jo være en av de fineste stedene på Totenåsen. Spesiellt på en så fin dag som dette!! Fremme på toppen!

Sagnet om Gjøa! Det går ut på at ute i Tjuvåskampen bodde det ei trollkjerring som het Gjøa. En dag kom det nye kirkeklokker i Hoff kirke. Disse nye klokkene var mye sterkere enn de som var blitt brukt før, og kunne høres mye lenger. Helt ut til Tjuvåskampen nådde lyden av kirkeklokkene, og første søndagen de ble brukt, vekket de Gjøa som lå og snorksov. Gjøa var ikke bedre enn mange andre, hu likte slett ikke å bli vekket. Hu ga fra seg et vilt gaul og for ut. Der kunne hu høre lyden enda tydeligere, og hu fant snart ut hvor den kom fra. Om det var hat mot kirken eller sinne over å bli vekket som ledet henne er ikke godt å si, men i hvert fall stormet hu opp på toppen av Tjuvåskampen, rev til seg en diger kampestein og kylte den av gårde mot kiken.Hu kastet imidlertid ikke kraftig nok. Steinen ramlet ned på Majerjordet, og klokkene fortsatte å kime. Dette gjorde Gjøa enda mer rasende. Hu hogg den største kampesteinen hu kunne se, og slengte den av gårde med alle de kreftene hu eide og hadde i kjempekroppen sin. Men like uheldig var hu denne gangen og, for steinen fløy altfor langt. Helt bort i Nordlia suste den, og ramlet med et veldig brak ned på jordet på Stensli. Den dag i dag ligger både Majersteinen og Stenslisteinen som beviser på Gjøa kraft og sinne.Nå fant bygdefolket ut at noe måtte gjøres med trollskapen. En hel karskokk fikk fatt i trollet, de puttet henne inn i ei kolossal tønne, slo spiker i, hadde i store steiner og sendte hele tønna i Mjøsa ved Smørvika.


6 kommentarer:

Inger-Marit sa...

Tjuvåstjernet en sen sommerkveld er det fineste jeg vet om. Var jo forøvrig her jeg ble fridd til også ;)

Maren sa...

Der kunne du jo eventyret likevel du jo! hehe...
Jeg vil også bli fridd til ved Tjuvåstjernet :P

Lene Bakken sa...

Ja det hadde ikke vært dumt=) Hehe, må bare finne meg et mannebein først;)

Inger-Marit sa...

Men Lene, har du enda itte dumpe borti drømmemannen i sommer? :D

Lene Bakken sa...

Danna dultinga går det nok rett og slett til dundass med....

Anonym sa...

Tjuvåsen er en av de flotteste plassene på Totenåsen, her kan du se helt over til Høgevarde på Norefjell, og Skogshorn som ligger innafor Hemsedal.